Thursday, March 25, 2010

Ayam Kampung Kukus

Dulu masa kecik2, bila balik kampung atuk saya akan sembelih ayam kampung untuk santapan cucu2ya yang dari bandar. My favorite is ayam kampung goreng berempah..ffuuhh..memang terangkat. Nenek siap bekalkan masa nak balik KL. Daging ayam kampung memang agak liat. not really sure why lah kan. but i prefer ayam kampung from the ayam daging. Isi ayam kampung lagi manis.

seperti biasa, balik dari keje, tugasan untuk memasak dinner sedang menanti. Hari ni agak malas nak masak beria. Ada seekor ayam kampung dalam freezer. Ni kalau masak lemak, mau leceh dan lama nak tunggu masak sebab daging liat. So being a bit pemalas, terus buat ayam kukus! cincang2 apa yang patut, terus kukus..dan sambung buat menda lain.

*image googled - bukan gambar sebenar. tak sempat nk ambik gambar sebenar sebab ayam dah tinggal separuh

Here are the ingredients

1 ekor ayam kampung - tak payah potong2, biar seekor intact
1 bawang besar
5 ulas bawang putih
5 inches halia - lagi best kalau dapat halia muda. I prefer letak halia banyak2, sedap
1 - 2 sudu besar sos tiram - boleh tambah lagi ikut size ayam
1 -2 sudu besar kicap masin/pekat
Garam

Hiris bawang-bawang dan halia. Gaulkan sos tiram & kicap dengan bawang & halia. Tambahkan garam. Ratakan bahan2 tadi atas ayam..n walla kukus for 1 hour or lebih skit. sementara nak tunggu ayam masak, boleh la membersihkan diri :)

Its healthy & easy to prepare. walaupun lambat sikit nak tunggu masak. 
Masa pantang, my mom used to prepare me ayam kampung kukus. But at that time she used chinese herbs. And i have to finish kan seekor ayam sehari for 7 days!!! Mau muak makan ayam lepas tuh..

1 comment:

  1. thank you. Memang tgh cari resepi simple campak2 ;-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails